√Ėrtguide

Läs noga igenom här innan du börjar använda någon typ av örter!

 •  √Ėrter ers√§tter inte n√•gon typ av veterin√§rv√•rd utan det √§r bara ett extra fodertillskott som hj√§lper h√§sten att m√• √§nnu b√§ttre. Kontakta veterin√§r vid minsta tvivel om h√§stens allm√§ntillst√•nd.
   
 •  Ge inte f√∂r mycket av en √∂rt p√• en enda g√•ng utan ge lite varje dag ist√§llet. √Ąr du os√§ker p√• n√•gon √∂rt s√• ta det s√§kra f√∂re det os√§kra och ge inte √∂rten till h√§sten!
   
 •  Om du vill behandla n√•gon speciell skada eller sjukdom med en speciell √∂rt s√• √§r det b√§st att r√•dfr√•ga en expert inom √§mnet. Vill man g√∂ra √∂rterna som anv√§nds, extra effektiva kan man ge dem i fyra veckors perioder med en veckas uppeh√•ll.
   
 •  Var uppm√§rksam p√• att vissa √∂rter inte √§r l√§mpliga till dr√§ktiga eller digivande djur eller gravida och ammande. En del √∂rter har t√§vlingskarens! Klicka h√§r f√∂r att se hela listan √∂ver karenstider p√• Ridsports hemsida.
   

Anisfrö
Latinskt namn: Pimpinella anisum

Egenskaper: Slemlösande, kramplösande (minskar spänningen i den glatta muskulaturen), lindrar vid väderspänning och gaser, östrogenisk, parasitdödande. Verkar slemlösande och kan fungerar på "hosthästar" och pollenallergiska hästar.
Användning: Mot hosta som slemlösande medel och mot matsmältningsstörningar som kolik.

Dosering häst: 1-2 msk frön per dag.


Arnica
Latinskt namn: Arnica montana.

Egenskaper: Antiinflammatorisk, sårläkande. Kan användas utvärtes i form av tinktur, i liniment eller salva vid slag, muskelvärk, inflammation och muskelbristningar. Undvik att använda arnica på öppna sår då det uppstår en stickande känsla. Obs! Bör ej användas invärtes annat än i homeopatisk form.


Bockhornsklöverfrö
Latinskt namn: Trigonella foenum-graecum.

Egenskaper: Lenande, närande, laxerande, stimulerar mjölkproduktion, slemlösande.
Bockhornsklöverfrö är en utmärkt proteinkälla för hästar som har svårt att samla muskelmassa men även för gamla hästar. Bockhornsklöverfrön hjälper till snabbare återhämtning, stimulerar aptiten och hjälper till att öka vikten samt muskeltonus under relativt kort tidsperiod. Bockhornsklöverfrön är rika på protein, järn, fosfor och lysin. Vid blötläggning av frön bildas slem som kan lindra den inflammerade/ irriterade mag-tarmkanalen. (I studier av bockhornsklöver har den visat sig skydda mot magsår på samma sätt som medicinen omeprazol som används vid magsår.)

Utmärkt för att stimulera mjölkproduktionen.

Lite mer..Bockhornskl√∂verfr√∂ √§r vida k√§nt f√∂r att hj√§lpa individer med att kontrollera sin diabetes (typ 2-diabetes). Fr√∂na inneh√•ller kraftfulla aminosyror och dessa syror  stimulera bukspottk√∂rteln att producera en tillr√§cklig m√§ngd insulin. Bockhornskl√∂ver fr√∂n har ocks√• f√∂rm√•gan att bromsa upptaget av kolhydrater och att s√§nka blodsockerniv√•erna. Detta beror p√• vissa alkaloider som fr√∂na inneh√•ller.

Dosering häst: ca 30 gram frön dagligen.


Bovete
Latinskt namn: Fagopyrum esculentum.

Egenskaper: Bovete är naturligt fritt från gluten och innehåller flera olika antioxidanter och är en bra källa till vitaminer och mineraler.

Bovete innehåller rutin som är en antioxiderande flavonoid. Rutin tros kunna kan minska för höga nivåer av kolesterol i blodet och motverka högt blodtryck. Rik på B-vitaminer och framförallt B1- och B2-vitamin. Innehåller ganska bra med kalium, magnesium, fosfor och järn. Inget spannmål innehåller lika mycket järn. Magnesium och kalium hjälper kroppen att förbättra blodflödet och minskar blodtrycket.

Dosering häst: 30 g dagligen i fodret.


Boveteört
Latinskt namn: Fagopyrum esculentum.(torkade blad och växtdelar)

Egenskaper: Vidgar och stärker blodkärl, innehåller ett naturligt antihistamin (medel mot allergier). Exellent för förbättring av cirkulationen i extremiteterna och stärker kappillärer som har tendens att brista tex vid fång.

Boveteört är en kraftig antioxidant och innehåller naturligt antihistamin vilket dämpar allergiska reaktioner som tex eksem. Boveteört innehåller långsamma kolhydrater och protein. Innehåller även ett ämne som heter rutin som bidrar till att främja cirkulationen och vidgar och stärker blodkärl. Boveteört är exellent för förbättring av cirkulationen i extremiteterna och stärker kappillärer som har tendens att brista tex vid fång.


Chikoria
Latinskt namn: Cichorium intybus.

Egenskaper: Leverstärkande och utrensande. Bra vid förgiftningssymptom (som maskros). Chikoriadekokt används vid störningar i levern, mot gallsten, njursten och vid inflammationer i urinvägarna. Aptitstimulerande, stärkande egenskaper. Motverkar gasbildning. Har en milt vätskedrivande och laxerande verkan.

Dosering häst: -


Djävulsklo
Latinskt namn: Harpogophytum procumbens.

Egenskaper: Anti-inflammatorisk, sm√§rtstillande, lugnande, antireumatisk, stimulerar matsm√§ltningen. Dj√§vulsklo kan m√§ta sig med farmasepiska sm√§rtstillande medel och icke-steroida anti-inflammatoriska medel. √Ąven omtalad som naturens "butta". Dj√§vulsklo kan pr√∂vas vid alla typer av sm√§rtor i muskler och leder. Till √§ldre h√§star f√∂r att f√∂rebygga/minska stelhet och stimulera r√∂rligheten, vid ig√•ngs√§ttande av h√§st efter vila, skada eller bete, vid galliga leder samt svullnader i ben.

Djävulsklon kan ges i förebyggande syfte samt vid redan uppkomna problem.

Obs! Rekommenderas ej under dräktighet eller diperiod eller till häst med konstaterade magproblem eller magsår.

Dosering häst: 15 gram hackad rot dagligen.
Tävlingskarens för häst.


Echinacea (Röd solhatt)
Latinskt namn: Echinacea angustifiola, E. purpurea.

Egenskaper: Echinacea √§ven kallad R√∂d solhatt √§r kanske den √∂rt som fr√§mst f√∂rknippas med st√∂d till immunf√∂rsvaret. Echinacea hj√§lper till att underst√∂dja/underh√•lla ett bra immunf√∂rsvar. Bidrar till att √∂kar motst√•ndskraften mot virus, bakteried√∂dande, st√§rker kroppens f√∂rsvar, anti-inflammatorisk. √Ąven bra till s√•rl√§kning, hudproblem och allergi.

Obs! Rekommenderas ej under dräktighet eller diperiod.

Dosering: Häst: ca 18 gram hackad rot dagligen. Ponny: ca 12 gram hackad rot dagligen. Blandas med det övriga fodret.
Tävlingskarens för häst.


Fänkål
Latinskt namn: Foeniculum vulgare.

Egenskaper: Kramplindrande, slemlösande, antimirkobiell, lindrar vid väderspänning.

Forskning har visat att fänkål är kramplösande på glatt muskulatur i luftrör och tarmar. Den har även en sekretomotorisk verkan, den är slemlösande och ökar flimmerhårens rörelser i luftrören som har till uppgift att föra upp slem ur lungorna. Kan användas tillsammans med kamomill mot kolik och väderspänningar och i ögonbad. Fänkålen goda egenskaper att främjar sunda andningsvägar och lungor gör att den passar till förkylningsteer och örtblandningar för luftvägarna ofta i kombination med timjan, lakritsrot och anis.

Dosering häst: 15 gram dagligen blandas med övrigt foder.


Gurkmeja
Latinskt namn: Curcuma longa.

Gurkmeja är antiinflammatoriskt och utrensande av slaggprodukter och inälvsparasiter. Gurkmeja har använts i många tusen år för att bekämpa infektioner, minska inflammation i leder, muskler och andra organ, behandla matsmältning-,tarm-och leverproblem, hudsjukdomar och sår.

Egenskaper: Hj√§lper vid inflammationer i leder, muskler och andra organ. Stimulerar levern och gallfl√∂det. √Ąr antiinflammatoriskt. D√∂dar bakterier och in√§lvsparasiter. Ff√∂rebygger √•derf√∂rkalkning. √Ąr en stark antioxidant, blodsockers√§nkande och blodf√∂rtunnande.

Dosering häst: Vid utrensning: 1-2 msk/dag ca 3 veckor. Underhållsdos 0,5-1 msk/dag.


Hallonblad
Latinskt namn: Rubus idaeus.

Egenskaper: Sammandragande, stärkande, lär underlätta vid fölning/förlossning.

Dosering häst: 20-30 gram dagligen.


Kamomill
Latinskt namn: Matricaria recutita.

Egenskaper: Lugnande, antiinflammatorisk, muskelavslappnande, krampl√∂sande, k√§rlvidgande. Allm√§nt sm√§rtstillande s√§rskilt vid reumatism och atrit. Lindrar sp√§nningar och inflammationer i matsm√§ltningssystemet, kolik, f√∂rstoppning och diarre¬ī. Lindrar vid f√∂rkylning och influensa.

Lugnande och avslappnande verkan på både människor och hästar. Kamomill kan användas vid njurproblem. Dock är påverkan på hästens njurar betydligt högre än hos människan.

Utvärtes till svårläkt sår och irriterande och inflammerade ögon. Se vår sida Recept!

Dosering häst: 1 näve torkade blommor dagligen i fodret.


Lakritsrot
Latinskt namn: Glycyrrhiza glabra.

Egenskaper: Lakritsrot kan verka slemlösande, lindrande, anti-inflammatorisk, laxerande, kramplösande, hostdämpande, antibakteriell och motverka virus. Innehåller glykosider och glycyrrhizin. God som smakförbättrare i örtteer, speciellt de för hals och svalg. Kokas i 10-15 minuter.

Dosering h√§st: ¬Ĺ dl (10-20 g) dagligen i fodret.


Läkemalva
Latinskt namn: Althaea officinalis.

Egenskaper: L√§kemalva och/eller Ringblomma ‚Äď mot inflammationer och infektioner, stimulerar lymfsystemet, utrensande. Hj√§lper vid t ex f√•ng d√• h√§sten ofta har ett belastat immunsystem samt inflammationer i muskler.

Dosering häst: ? dagligen i fodret.


Mariatistel
Latinskt namn: Silybum marianum - Frön.

Egenskaper: Skyddar glatt muskulatur, understödjer och skyddar levern, stimulerar mjölkproduktion. Verkar avgiftande på kroppssystemet. Välgörande verkan på levern, den skyddar inte bara levern från gifter i blodet utan påskyndar även återuppbyggnaden av skadade leverceller.

Användning: För att öka mjölkproduktion. Vid avmaskning och förgiftning. Välgörande för djur med leverskador p.g.a. förgiftning, parasitinvasition, långvarig medicinering eller efter intag av starka mediciner.

Dosering: Ca 2 msk frön/ dag. Blandas i övriga fodret.


Maskros
Latinskt namn: Taraxacum officinalis - blad och rot.

Egenskaper: Urindrivande, understödjande och stimulerande för levern, tonikum.

Användning: Traditionellt användes den till hästar som vår-tonikum och som urindrivande medel. Den är rik på mineraler som kalium och magnesium. Maskros innehåller även mycket vitaminer såsom A, B, C och D. Bladen har starkare urindrivande förmåga medan roten understödjer levern mer.

Dosering: -


Munkpeppar
Latinskt namn: Vitex agnus-castus.

Egenskaper: Anafrodisiakum, hormonbalanserande. Traditionellt anv√§nd f√∂r att hj√§lpa ston med besv√§rlig brunst, √∂ka mj√∂lkproduktionen samt f√∂r att balansera hormonniv√•erna. Kan provas vid infertilitet som vid skendr√§ktighet och hingstigt beteende. √Ąven till magproblem. Verkar positivt p√• h√§st med PPID och EMS.

Obs! Rekommenderas ej under dräktighet eller diperiod.

Dosering:
Häst: 15 g/dag (1,5 msk).
Ponny: 10 g/dag (1 msk).
Hund: Liten: 0,5 tsk. Medel: 1 tsk. Stor: 2 tsk.


Nypon
Latinskt namn: Rosa canina.

Egenskaper: Sammandragande, milt laxerande, motverkar diarr√©. √Ėkar r√∂rligheten i leder. H√§star med gamla skador f√•r ofta artos i lederna och d√• kan nypon ta bort sm√§rtan.

Dosering häst: 5-10 g/ 100 kg häst.


Nässla
Latinskt namn: Urtica dioica.

Egenskaper: Har en blodsockersänkande och histaminsänkande effekt. Verkar urindrivande och avgiftande och påskyndar utrensning av klor. Välgörande och renande. Stimulerar blodcirkulationen. Används till häst vid hudproblem, järnbrist, ledinflammationer och allergier. Som utrensningskur och vid stelhet och fång.

Dosering häst: 20-30 gram hackad, torkad nässla dagligen i fodret.


Ringblomma
Latinskt namn: Calendula officinalis.

Egenskaper: Sammandragande, anti-inflammatorisk, sårläkande, antiseptiskt, svampdödande, främjar produktion av galla, aborterande. Ringblomma ges mot inflammationer och infektioner, stimulerar lymfsystemet, utrensande. Utmärkt medel för lymf- och urinsystem speciellt när den kombineras med snärjmåra. Hjälper vid t ex fång då hästen ofta har ett belastat immunsystem samt inflammationer i muskler.

Obs! Ge ej till dräktiga ston pga sin aborterande egenskap.

Dosering häst: 15-20 gram blommor dagligen i fodret.


Rosmarin
Latinskt namn: Rosmarinus officinalis.

Egenskaper: Antiseptisk, antiinflammatorisk, st√§rkande, antiseptiskt, stimulerande, √∂kar genombl√∂dningen, kramplindande, lindrar vid v√§dersp√§nning. Traditionellt mot reumatiska √•kommor. Rosmarin stimulerar blodcirculationen och agerar som blodrenare. Inneh√•ller en flavonoid som skyddar mot kappill√§rsvaghet. Rosmarin har b√•de antibakteriell och antisvamp verkan. En infusion av rosmarin kan anv√§ndas f√∂r baddning av s√•r och utslag. Rosmarin kan √§ven anv√§ndas f√∂r att g√∂ra h√§sten insektsavisande. L√§s mer p√• sidan Recept!

Obs! Ge ej till dräktiga ston för dess möjliga stimulerande effekt på livmodern.

Dosering häst: 15 gram torkad rosmarin dagligen i fodret.


Rödalmsbark
Latinskt namn: Ulmus rubra, U. fulva.

Egenskaper: Lenande, näringsrik, mjukgörande, sammandragande och främjar läkning. Den kan användas utvärtes ofta tillsammans med läkemalva för att dra ut gift/var ur sår. Utmärkt för föl eller äldre hästa som lätt får diarré, den milda sammandragande effekten lenar alla irritationer och inflammationer.

Dosering häst: -


Rölleka
Latinskt namn: Achiella millefolium.

Egenskaper: Antiinflammatorisk, sammandragande, kramplindande, blodstillande, urindrivande, kärlvidgande, stimulerar matsmältning.

Röllekan är användbar i sårvård där den eteriska oljan accillein stillar blodflöde och är sårläkande. Bra till sår och näsblod. Röllekan är antiseptisk och är lämplig vid behandling av svårläkta sår. Vid hemorrojder och åderbråck vill örtens sammandragande ämnen bättra och lindra problemen.

Dosering häst: 25 gram torkad rölleka per dag i fodret.


Snärjmåra
Latinskt namn: Galium aparine (växtdelar ovan jord).

Egenskaper: Urindrivande, blodrenande. √Ėrten √§r rik p√• kisel. Sn√§rjm√•ra letas ofta upp och √§ts villigt av h√§star n√§r de f√•r tillf√§lle. Den √§r utm√§rkt f√∂r lymfsystemet, speciellt n√§r den kombineras med ringblomma. Rik p√• mineraler underst√∂djer den urinorganen att forsla ut o√∂nskad v√§tska bla. i fyllda ben (gallor). V√§lg√∂rande p√• hud och h√•rrem.

Dosering häst: -


Timjan
Latinskt namn: Thymus vulgaris.

Egenskaper: Maskmedel, kramplindrande, slemlösande, antimirkobiell, sammandragande, lindrar vid väderspänning.

Dosering häst: 15 gram torkad ört dagligen.


Vallört
Latinskt namn: Symphytum officinale.

Egenskaper: Membranskyddande i hals, mage och urin organ. Slemlösande, antiinflammatorisk. Lindrande, sårläkande. Befrämjar cellproduktionen och är en bra hjälp att på kort tid läka sår, minska utgjutningar vid slag, lena vid problem i matsmältnings apparaten. Påskyndar läkningstiden vid frakturer och befrämjar cirkulation. Vallört används invärtes med bladen och utvärtes som våtvarmt omslag, salva eller olja.

Obs! Rekommenderas inte till dr√§ktiga ston. Vall√∂rt ej b√∂r ges till h√§star √∂ver en l√•ng tid pga vall√∂rtens inneh√•ll av akaloid. √Ėrten inneh√•ller pyrrolizidinalkaloider, vilket √§r en grupp oerh√∂rt giftiga alkaloider vilka framf√∂rallt ger skador p√• levern

Dosering häst: 20-30 gram torkade blad dagligen.


Vänderot (Valeriana)
Latinskt namn: Valeriana officinalis

Egenskaper: Fin f√∂r h√§stmagen. V√§derf√∂rdelande och lugnande. Kan √§ven ha en positiv effekt p√• matsm√§ltningen. √Ąr laxerande i st√∂rre m√§ngder.

Historik: Nämns i en svensk flora i början av 1800-talet. Jordstammen samlades med rötterna antingen tidigt på våren eller på senhösten och torkades snabbt i skugga, sedan den rengjorts utan att fuktas. Bästa drogen fick man från torr växtlokal. Som pulver, tinktur eller extrakt var den ett milt verksamt medel att stärka nervsystemet vid nervösa och hysteriska åkommor. Extrakt från Valeriana sp. används fortfarande, till exempel i naturläkemedel för människor mot insomningssvårigheter.


√Ąlg√∂rt
Latinskt namn: Filipendula ulmaria).

Egenskaper: Sammandragande, antiinflammatorisk, antireumatisk, syreneutraliserande, magmedel.
√Ąlg√∂rt √§ven kallad √§lggr√§s √§r k√§nd som en sm√§rtstillande √∂rt. Den inneh√•ller salicylsyra. Kan s√§nka feber, √∂kar uts√∂ndringen av svett samt lindra vid sm√§rta, v√§rk och infektioner. Jordstammen skall vara bra f√∂r diarre och inneh√•ller garv√§mnen. Kan anv√§ndas f√∂r att behandla gikt och reumatoid artrit sm√§rta. Bladen √§r √§ven l√§mpliga f√∂r behandling av mag- och urinv√§gsproblem.

√Ąlg√∂rt tillsammans med dj√§vulsklo, vitpil, bovete√∂rt ger en blandning som tillsammans renar och √§r antiinflammatorisk och som passar att anv√§ndas vid behandling av f√•ng.

Dosering häst: 20-30 gram torkade blad dagligen i fodret.