• Gårdsbutiken öppen tis 10-19 | tors 10-19
Frakt från 79 kr | Leverans 1-4 dagar

Guide för att mäta hovarna

Nedan kommer en beskrivning av hur du mäter hoven. Tänk  på att olika tillverkare kan ibland ha lite olika mät-metoder som grund  för olika mått-tabeller. Men den här är den vanligaste och den fungerar  på Equine Fusions samtliga modeller.

Behöver du hjälp?

Om du tycker att det känns svårt att veta vilken storlek du behöver så är det väldigt bra att ta hjälp. Vi vägleder dej gärna via telefon eller mejl. Kontaktuppgifter hittar du här.


HUR MAN MÄTER UT LÄNGDEN OCH BREDDEN PÅ HOVEN

1. Tänk dig en linje som går över strålens bredaste punkt. Därifrån mäter du längden fram till hovens tåspets. Då får du fram hovens längd.

2. Därefter ser du var hoven ser ut att vara som BREDAST. Där mäter du hovens bredd, hela vägen ut till hovväggens kant. En del hästar har sin bredaste punkt över traktdelen av hoven, och en del har sin bredaste punkt lite längre fram. Detta kan skilja sig individuellt och mellan framhovar och bakhovar.

VIKTIGA ATT TÄNKA PÅ:

Om hovarna är väldigt understuckna med låg trakt och  utstickande ballar så påverkar de passformen i bootsen, som blir lite  trängre baktill. Ta hänsyn till detta även när du mäter hovens längd och letar efter rätt storlek boots till din häst. 

Tänk också på att du mäter varje hov som du ska passa in boots till. De kan nämligen ha olika mått. Det är vanligt att bakhovarna har en lite annorlunda form och storlek än framhovarna, men det förekommer ibland  även skillnader i storlek mellan framhov-framhov och bakhov-bakhov. Om  du är osäker på vilken storlek din häst behöver så rekommenderar vi att du tar kontakt med oss så rekommenderar vi en storlek. Kontaktuppgifter hittar du här.
  

HOVEN BÖR MÄTAS NYVERKAD
När du tar  ut hovens mått bör hästen vara nyverkad eller max en vecka efter verkning. Det fungerar inte att passa ut boots till en hov som har växt och är i slutet på sin verkningsintervall. En del är lite oroliga att hoven ska "växa ur skorna" i slutet av verkningsintervallen och vill välja en lite för stor sko. Men resultatet blir tyvärr oftast att skorna blir alltför stora när hoven sedan är nyverkad, med resultatet  att de kan vrida sig eller till och med flyga av hoven. Dessutom blir det klumpigt för hästen att gå med för stora skor, och det finns risk  att det förlänger hovens överrullning vilket inte är bra för hästens  vilket kan leda till överansträngningar. Det är helt klart mycket bättre  att prova ut bootsen till en nyverkad hov så att de sitter bra när  hoven är i anatomiskt korrekt skick! Om hästen ligger mellan två  storlekar och hinner växa ut skon i slutet av sitt verkningsintervall så  är det mycket bättre att man ser till att verka hoven oftare istället. På så sätt håller man hoven i en sund balans och skorna sitter bra.

När du har mätt hovarnas bredd och längd, så kontrollerar du  överensstämmelsen av dessa i de olika skomodellernas respektive  måttmallar som du hittar inne på de olika produktsidorna. De kan skilja sig åt beroende på vilken modell det är. 

Som exempel kan nämnas att All Terrain Ultra och Active Jogging har lite olika passform i samma storlekar trots att de har samma sula. Det  beror på att det är lite mer tyg på Ultra-modellen som tar plats i skon och gör att den har en tajtare passform. När det gäller limskon 24/7 är det vanligt att man behöver en storlek mindre än i övriga EF modeller.


Om du behöver mer hjälp med inpassning och mätning av hovarna så kan vi gärna hjälpa dig! Kontaktuppgifter hittar du här.