• Gårdsbutiken öppen tis 10-19 | tors 10-19
Frakt från 79 kr | Leverans 1-4 dagar

Liten örtguide


Läs noga igenom här innan du börjar använda någon typ av örter! 

  •  Örter ersätter inte någon typ av veterinärvård utan det är ett extra fodertillskott som hjälper hästen att må ännu bättre. Kontakta  veterinär vid minsta tvivel om hästens allmäntillstånd.
  •  Ge inte för mycket av en ört på en enda gång utan ge lite varje  dag istället. Är du osäker på någon ört så ta det säkra före det osäkra  och ge inte örten till hästen! 
  •  Om du vill behandla någon speciell skada eller sjukdom med en  speciell ört så är det bäst att rådfråga en expert inom ämnet. Vill man  göra örterna som används, extra effektiva kan man ge dem i fyra veckors  perioder med en veckas uppehåll. 
  •  Var uppmärksam på att vissa örter inte är lämpliga till dräktiga  eller digivande djur eller gravida och ammande. En del örter har  tävlingskarens.
     

Anisfrö 
Latinskt namn: Pimpinella anisum

Egenskaper: Slemlösande, kramplösande (minskar spänningen i den  glatta muskulaturen), lindrar vid väderspänning och gaser, östrogenisk,  parasitdödande. Verkar slemlösande och kan fungerar på "hosthästar" och  pollenallergiska hästar.
Användning: Mot hosta som slemlösande medel och mot matsmältningsstörningar som kolik.

Dosering häst: 1-2 msk frön per dag.


Arnica
Latinskt namn: Arnica montana.

Egenskaper: Antiinflammatorisk, sårläkande. Kan användas utvärtes i  form av tinktur, i liniment eller salva vid slag, muskelvärk,  inflammation och muskelbristningar. Undvik att använda arnica på öppna  sår då det uppstår en stickande känsla. Obs! Bör ej användas invärtes annat än i homeopatisk form.


Bockhornsklöverfrö
Latinskt namn: Trigonella foenum-graecum.

Egenskaper
Lenande, närande, laxerande, stimulerar mjölkproduktion, slemlösande.
Bockhornsklöverfrö är en utmärkt proteinkälla för hästar som har svårt  att samla muskelmassa men även för gamla hästar. Bockhornsklöverfrön  hjälper till snabbare återhämtning, stimulerar aptiten och hjälper till  att öka vikten samt muskeltonus under relativt kort tidsperiod.  Bockhornsklöverfrön är rika på protein, järn, fosfor och lysin. Vid  blötläggning av frön bildas slem som kan lindra den inflammerade/ irriterade mag-tarmkanalen. (I studier av bockhornsklöver har den visat  sig skydda mot magsår på samma sätt som medicinen omeprazol som används vid magsår.)

Utmärkt för att stimulera mjölkproduktionen.

Lite mer..Bockhornsklöverfrö är vida känt för att hjälpa individer  med att kontrollera sin diabetes (typ 2-diabetes). Fröna innehåller kraftfulla aminosyror och dessa syror stimulera bukspottkörteln att  producera en tillräcklig mängd insulin. Bockhornsklöver frön har också  förmågan att bromsa upptaget av kolhydrater och att sänka  blodsockernivåerna. Detta beror på vissa alkaloider som fröna  innehåller.

Dosering häst: ca 30 gram frön dagligen.


Bovete (frö)
Latinskt namn: Fagopyrum esculentum.

Egenskaper: Bovete är naturligt fritt från gluten och innehåller  flera olika antioxidanter och är en bra källa till vitaminer och  mineraler.

Bovete innehåller rutin som är en antioxiderande flavonoid. Rutin  tros kunna kan minska för höga nivåer av kolesterol i blodet och  motverka högt blodtryck. Rik på B-vitaminer och framförallt B1- och  B2-vitamin. Innehåller ganska bra med kalium, magnesium, fosfor och  järn. Inget spannmål innehåller lika mycket järn. Magnesium och kalium  hjälper kroppen att förbättra blodflödet och minskar blodtrycket.

Dosering häst: 30 g dagligen i fodret.


Boveteört
Latinskt namn: Fagopyrum esculentum.(torkade blad och växtdelar)

Egenskaper: Vidgar och stärker blodkärl, innehåller ett naturligt  antihistamin (medel mot allergier). Exellent för förbättring av  cirkulationen i extremiteterna och stärker kappillärer som har tendens  att brista tex vid fång.

Boveteört är en kraftig antioxidant och innehåller naturligt  antihistamin vilket dämpar allergiska reaktioner som tex eksem.  Boveteört innehåller långsamma kolhydrater och protein. Innehåller även  ett ämne som heter rutin som bidrar till att främja cirkulationen och vidgar och stärker blodkärl. Boveteört är exellent för förbättring av cirkulationen i extremiteterna och stärker kappillärer som har tendens att brista tex vid fång.


Chikoria 
Latinskt namn: Cichorium intybus.

Egenskaper: Leverstärkande och utrensande. Bra vid  förgiftningssymptom (som maskros). Chikoriadekokt används vid störningar  i levern, mot gallsten, njursten och vid inflammationer i urinvägarna.  Aptitstimulerande, stärkande egenskaper. Motverkar gasbildning. Har en milt vätskedrivande och laxerande verkan.

Dosering häst: -


Djävulsklo 
Latinskt namn: Harpogophytum procumbens.

Egenskaper: Anti-inflammatorisk, smärtstillande, lugnande,  antireumatisk, stimulerar matsmältningen. Djävulsklo kan mäta sig med  farmasepiska smärtstillande medel och icke-steroida anti-inflammatoriska  medel. Även omtalad som naturens "butta". Djävulsklo kan prövas vid  alla typer av smärtor i muskler och leder. Till äldre hästar för att  förebygga/minska stelhet och stimulera rörligheten, vid igångsättande av  häst efter vila, skada eller bete, vid galliga leder samt svullnader i  ben.

Djävulsklon kan ges i förebyggande syfte samt vid redan uppkomna problem.

Obs! Rekommenderas ej under dräktighet eller diperiod eller till häst med konstaterade magproblem eller magsår.

Dosering häst: 15 gram hackad rot dagligen.


Echinacea (Röd solhatt)
Latinskt namn: Echinacea angustifiola, E. purpurea.

Egenskaper: Echinacea även kallad Röd solhatt är kanske den ört som  främst förknippas med stöd till immunförsvaret. Echinacea hjälper till  att understödja/underhålla ett bra immunförsvar. Bidrar till att ökar  motståndskraften mot virus, bakteriedödande, stärker kroppens försvar,  anti-inflammatorisk. Även bra till sårläkning, hudproblem och allergi.

Obs! Rekommenderas ej under dräktighet eller diperiod.

Dosering: Häst: ca 18 gram hackad rot dagligen. Ponny: ca 12 gram hackad rot dagligen. Blandas med det övriga fodret.
Tävlingskarens för häst.


Fänkål
Latinskt namn: Foeniculum vulgare.

Egenskaper: Kramplindrande, slemlösande, antimirkobiell, lindrar vid väderspänning.

Forskning har visat att fänkål är kramplösande på glatt muskulatur i  luftrör och tarmar. Den har även en sekretomotorisk verkan, den är  slemlösande och ökar flimmerhårens rörelser i luftrören som har till  uppgift att föra upp slem ur lungorna. Kan användas tillsammans med  kamomill mot kolik och väderspänningar och i ögonbad. Fänkålen goda egenskaper att främjar sunda andningsvägar och lungor gör att den passar  till förkylningsteer och örtblandningar för luftvägarna ofta i kombination med timjan, lakritsrot och anis.

Dosering häst: 15 gram dagligen blandas med övrigt foder.


Gurkmeja
Latinskt namn: Curcuma longa.

Gurkmeja är antiinflammatoriskt och utrensande av slaggprodukter och  inälvsparasiter. Gurkmeja har använts i många tusen år för att bekämpa  infektioner, minska inflammation i leder, muskler och andra organ, behandla matsmältning-,tarm-och leverproblem, hudsjukdomar och sår.

Egenskaper: Hjälper vid inflammationer i leder, muskler och andra organ. Stimulerar levern och gallflödet. Är antiinflammatoriskt. Dödar  bakterier och inälvsparasiter. Förebygger åderförkalkning. Är en stark  antioxidant, blodsockersänkande och blodförtunnande.

Dosering häst: Vid utrensning: 1-2 msk/dag ca 3 veckor. Underhållsdos 0,5-1 msk/dag.


Hallonblad 
Latinskt namn: Rubus idaeus.

Hallonblad innehåller oxytocin som är ett avslappnande och rogivande ämne. Hallonbladste passar dig som behöver lite lugn och ro. Hjälper även vid lös mage. Hallonblad kan användas vid inflammation och inflammerader sår i munhålan. Hondjur kan få en lättare förlossning om man ger lite hallonblad 4-6 veckor innan fölning/valpning och någon vecka efteråt för att hjälpa livmodern dra ihop sig samt bidrar till ökad mjölkproduktion..

Hallonblad  till häst kan bidra till att sänka blodsockernivån, stödjer ämnesomsättningen och minska risken för fång. 

Obs! Hallonblad skall undvikas i början av graviditeten/dräktigheten.

Egenskaper: Hallonblad innehåller oxytocin som är ett avslappnande och rogivande ämne. Hallonblad är sammandragande, stärkande, lär underlätta vid fölning/förlossning.

Dosering häst: 20-30 gram dagligen.


Kamomill
Latinskt namn: Matricaria recutita.

Egenskaper: Lugnande, antiinflammatorisk, muskelavslappnande,  kramplösande, kärlvidgande. Allmänt smärtstillande särskilt vid  reumatism och atrit. Lindrar spänningar och inflammationer i  matsmältningssystemet, kolik, förstoppning och diarre´. Lindrar vid  förkylning och influensa.

Lugnande och avslappnande verkan på både människor och hästar.  Kamomill kan användas vid njurproblem. Dock är påverkan på hästens  njurar betydligt högre än hos människan.

Utvärtes till svårläkt sår och irriterande och inflammerade ögon.

Dosering häst: 1 näve torkade blommor dagligen i fodret.


Lakritsrot
Latinskt namn: Glycyrrhiza glabra.

Egenskaper: Lakritsrot kan verka slemlösande, lindrande,  anti-inflammatorisk, laxerande, kramplösande, hostdämpande, antibakteriell och motverka virus. Innehåller glykosider och  glycyrrhizin. God som smakförbättrare i örtteer, speciellt de för hals  och svalg. Kokas i 10-15 minuter för ett gott te.

Kan användas vid ölbryggning efter tycke och smak!

Dosering häst: ½ dl (10-20 g) dagligen i fodret.


Läkemalva
Latinskt namn: Althaea officinalis.

Egenskaper: Läkemalva och/eller Ringblomma – mot inflammationer och  infektioner, stimulerar lymfsystemet, utrensande. Hjälper vid t ex fång  då hästen ofta har ett belastat immunsystem samt inflammationer i  muskler.

Dosering häst: ? dagligen i fodret.


Mariatistel
Latinskt namn: Silybum marianum - Frön.

Egenskaper: Skyddar glatt muskulatur, understödjer och skyddar  levern, stimulerar mjölkproduktion. Verkar avgiftande på kroppssystemet.  Välgörande verkan på levern, den skyddar inte bara levern från gifter i  blodet utan påskyndar även återuppbyggnaden av skadade leverceller.

Användning: För att öka mjölkproduktion. Vid avmaskning och  förgiftning. Välgörande för djur med leverskador p.g.a. förgiftning,  parasitinvasition, långvarig medicinering eller efter intag av starka  mediciner.

Dosering: Ca 2 msk frön/ dag. Blandas i övriga fodret.


Maskros
Latinskt namn: Taraxacum officinalis - blad och rot.

Egenskaper: Urindrivande, understödjande och stimulerande för levern, tonikum.

Användning: Traditionellt användes den till hästar som vår-tonikum  och som urindrivande medel. Den är rik på mineraler som kalium och  magnesium. Maskros innehåller även mycket vitaminer såsom A, B, C och D.  Bladen har starkare urindrivande förmåga medan roten understödjer  levern mer.

Dosering: -


Munkpeppar
Latinskt namn: Vitex agnus-castus.

Egenskaper: Anafrodisiakum, hormonbalanserande. Traditionellt använd  för att hjälpa ston med besvärlig brunst, öka mjölkproduktionen samt för  att balansera hormonnivåerna. Kan provas vid infertilitet som vid  skendräktighet och hingstigt beteende. Även till magproblem. Verkar  positivt på häst med PPID och EMS.

Obs! Rekommenderas ej under dräktighet eller diperiod.

Dosering:
Häst: 15 g/dag (1,5 msk).
Ponny: 10 g/dag (1 msk).
Hund: Liten: 0,5 tsk. Medel: 1 tsk. Stor: 2 tsk.


Nypon
Latinskt namn: Rosa canina.

Egenskaper: Sammandragande, milt laxerande, motverkar diarré. Ökar rörligheten i leder. Hästar med gamla skador får ofta artos i lederna och då kan nypon ta bort smärtan.

Dosering häst:  5-10 g/ 100 kg häst.


Nässla 
Latinskt namn: Urtica dioica.

Egenskaper: Har en blodsockersänkande och histaminsänkande effekt.  Verkar urindrivande och avgiftande och påskyndar utrensning av klor.  Välgörande och renande. Stimulerar blodcirkulationen. Används till häst vid hudproblem, järnbrist, ledinflammationer och allergier. Som  utrensningskur och vid stelhet och fång.

Dosering häst: 20-30 gram hackad, torkad nässla dagligen i fodret.


Ringblomma
Latinskt namn: Calendula officinalis.

Egenskaper: Sammandragande, anti-inflammatorisk, sårläkande,  antiseptiskt, svampdödande, främjar produktion av galla, aborterande.  Ringblomma ges mot inflammationer och infektioner, stimulerar  lymfsystemet, utrensande. Utmärkt medel för lymf- och urinsystem  speciellt när den kombineras med snärjmåra. Hjälper vid t ex fång då  hästen ofta har ett belastat immunsystem samt inflammationer i muskler.

Obs! Ge ej till dräktiga ston pga sin aborterande egenskap.

Dosering häst: 15-20 gram blommor dagligen i fodret.


Rosmarin
Latinskt namn: Rosmarinus officinalis.

Egenskaper: Antiseptisk, antiinflammatorisk, stärkande, antiseptiskt,  stimulerande, ökar genomblödningen, kramplindande, lindrar vid  väderspänning. Traditionellt mot reumatiska åkommor. Rosmarin stimulerar  blodcirculationen och agerar som blodrenare. Innehåller en flavonoid  som skyddar mot kappillärsvaghet. Rosmarin har både antibakteriell och  antisvamp verkan. En infusion av rosmarin kan användas för baddning av  sår och utslag. Rosmarin kan även användas för att göra hästen insektsavisande.

Obs! Ge ej till dräktiga ston för dess möjliga stimulerande effekt på livmodern.

Dosering häst: 15 gram torkad rosmarin dagligen i fodret.


Rödalmsbark 
Latinskt namn: Ulmus rubra, U. fulva.

Egenskaper: Lenande, näringsrik, mjukgörande, sammandragande och  främjar läkning. Den kan användas utvärtes ofta tillsammans med läkemalva för att dra ut gift/var ur sår. Utmärkt för föl eller äldre  hästa som lätt får diarré, den milda sammandragande effekten lenar alla  irritationer och inflammationer.

Dosering häst: -


Rölleka
Latinskt namn: Achiella millefolium.

Egenskaper: Antiinflammatorisk, sammandragande, kramplindande,  blodstillande, urindrivande, kärlvidgande, stimulerar matsmältning.

Röllekan är användbar i sårvård där den eteriska oljan accillein  stillar blodflöde och är sårläkande. Röllekan  är antiseptisk och är lämplig vid behandling av svårläkta sår. Vid hemorrojder och åderbråck vill örtens sammandragande ämnen bättra och lindra problemen. Ingår ofta i tillskott för att skydda magslemhinnan på häst.

Dosering häst: 25 gram torkad rölleka per dag i fodret.


Snärjmåra
Latinskt namn: Galium aparine (växtdelar ovan jord).

Egenskaper: Urindrivande, blodrenande. Örten är rik på kisel.  Snärjmåra letas ofta upp och äts villigt av hästar när de får tillfälle.  Den är utmärkt för lymfsystemet, speciellt när den kombineras med  ringblomma. Rik på mineraler understödjer den urinorganen att forsla ut  oönskad vätska bla. i fyllda ben (gallor). Välgörande på hud och hårrem.

Dosering häst: -


Timjan
Latinskt namn: Thymus vulgaris.

Egenskaper: Maskmedel, kramplindrande, slemlösande, antimirkobiell, sammandragande, lindrar vid väderspänning.

Dosering häst: 15 gram torkad ört dagligen.


Vallört 
Latinskt namn: Symphytum officinale.

Egenskaper: Membranskyddande i hals, mage och urin organ.  Slemlösande, antiinflammatorisk. Lindrande, sårläkande. Befrämjar  cellproduktionen och är en bra hjälp att på kort tid läka sår, minska  utgjutningar vid slag, lena vid problem i matsmältnings apparaten.  Påskyndar läkningstiden vid frakturer och befrämjar cirkulation. Vallört  används invärtes med bladen och utvärtes som våtvarmt omslag, salva  eller olja.

Obs! Rekommenderas inte till dräktiga ston.  Vallört ej bör ges till hästar över en lång tid pga vallörtens innehåll  av akaloid. Örten innehåller pyrrolizidinalkaloider, vilket är en grupp  oerhört giftiga alkaloider vilka framförallt ger skador på levern

Dosering häst: 20-30 gram torkade blad dagligen.


Vänderot (Valeriana)
Latinskt namn: Valeriana officinalis

Egenskaper: Fin för hästmagen. Väderfördelande och lugnande. Kan även  ha en positiv effekt på matsmältningen. Är laxerande i större mängder.

Historik: Nämns i en svensk flora i början av 1800-talet. Jordstammen  samlades med rötterna antingen tidigt på våren eller på senhösten och  torkades snabbt i skugga, sedan den rengjorts utan att fuktas. Bästa  drogen fick man från torr växtlokal. Som pulver, tinktur eller extrakt  var den ett milt verksamt medel att stärka nervsystemet vid nervösa och  hysteriska åkommor. Extrakt från Valeriana sp. används fortfarande, till  exempel i naturläkemedel för människor mot insomningssvårigheter.


Älgört
Latinskt namn: Filipendula ulmaria).

Egenskaper: Sammandragande, antiinflammatorisk, antireumatisk, syreneutraliserande, magmedel.
Älgört även kallad älggräs är känd som en smärtstillande ört. Den  innehåller salicylsyra. Kan sänka feber, ökar utsöndringen av svett samt  lindra vid smärta, värk och infektioner. Jordstammen skall vara bra för  diarre och innehåller garvämnen. Kan användas för att behandla gikt och  reumatoid artrit smärta. Bladen är även lämpliga för behandling av mag-  och urinvägsproblem.

Älgört tillsammans med djävulsklo, vitpil, boveteört ger en blandning  som tillsammans renar och är antiinflammatorisk och som passar att  användas vid behandling av fång.

Dosering häst: 20-30 gram torkade blad dagligen i fodret.