• Gårdsbutiken öppen tis 10-19 | tors 10-19

Kaninens foder

|9/01, 2023

Kaninens foder

Att utfodra sin kanin

Kanin som sällskapsdjur kan med bra kosthållning och goda levnadsvillkor leva i 10-13  år, så att skaffa kanin är därför ett långsiktigt ansvarstagande. Det är förbjudet att släppa ut kaniner i naturen eller på andra sätt  tvinga dem att klara sig på egen hand och man är enligt lag tvungen att  ge sina djur lämplig mat, vård och skötsel. 

Hö och gräs är basen

Kaniner är utvecklad för att bryta ner och tillgodogöra sig en näringsfattig och fiberrik kost bestående av växter. Den är helt anpassad till en gräsbaserad kosthållning som hö och gräs. Det är därför viktigt att kaninen alltid har tillgång till hö eeller gräs av hygenisk och näringsmässig hög kvalitet och att den har tillgång till grenar. En kanins tänder växer hela livet och om kaninen inte får äta tillräckligt med hö kan den få allvarliga tandproblem. Det endast är genom att tugga hö och gnaga på grenar som kaninens tänder slipas ner. 

Kaninpellets 

Pellets är ett komplement till hö och man bör välja ge en mager och fiberrik pellets för att säkra kaninens mineral- och vitaminbehov. Behovet skiljer sig en hel del mellan en liten dvärgkanin som hålls som sällskap gentemot en dräktig kaninhona och digivande hona med 5-8 ungar. Men man kan generellt säga att giva är ungefär 20-25 gram pellets per kg kroppsvikt. Så ca 100 gram per dag åt en kanin på fyra kilo.

För att veta att du väljer en bra pelletssort bör du läsa på om dess ingredienser och näringsinnehåll Pelletsen ska i huvudsak vara gräsbaserad, alltså bör en grässort vara första ingrediens. Nedanstående rekommendationer gäller för sällskapskaniner. Ett tips är att blanda pelletsen med lusernpellets utan melass för att öka fiberhalten.

  • Fiber: minst 22 % (ju högre ju bättre)
  • Protein: 12-14%
  • Fett: 1-4 %
  • Kalcium: 0.6

Färskt grönt

Utöver hö och pellets bör kaninen få en daglig portion med grön bladsallad. Ge minst 3 olika sorter om dagen, till exempel rucola, persilja,  romansallad och basilika. 

Vanliga grönsaker innehåller mycket socker och stärkelse, därför bör man kraftigt begränsa givan och bara ge det som godis. Ge bara en liten bit då och då av till exempel morot och äpple. All sockerhaltig mat, frukt och grönsaker kan ge allvarliga matsmältningsbesvär.

Alla förändringar av foderstaten skall ske försiktigt över tid. Detta gäller även gräs, särskilt på  våren.

Glöm inte vattnet!

Något som är livsviktigt, särskilt när det är varmt ute, är friskt vatten. Har du flaskor eller skålar, byt vatten varje dag för undvikande av bakterietillväxt.

Detta ska du inte ge din kanin

  • gnagarblandingar 
  • frön
  • nötter
  • majs 
  • bröd eller kex
  • potatis
  • linser
  • bönor

Anledningen är att kaniner inte är gnagare utan ett hardjur. Kaninen tål inte allt fett, socker och stärkelse som finns i de ovan nämda varorna.


Värt att veta om selen till kanin

I selenfattiga marker där kaninen inte får i sig selen via gräs/hö skall selen tillsättas. Har stor betydelse avelshonor. Selen i form av selenit inte övergår i modersmjölken. Selenjäst följer däremot med till ungarna. Om man inte har ett kaninfoder som innehåller selenjäst måste man tänka på att även ge ungarna selen.

Avelskaniner som enbart utfodras med hö, lusernpellets och spannmål kan man ge flytande selen + E-vitamintillskott i vattnet. Särskilt viktigt till ungdjur/ungar samt dräktiga och digivande kaniner.

Vid selenbrist kan hela kullar dö utan annan synbar orsak i sk kaninförlamning.


➡️ Tegens Butik har två varumärken pelleterat kaninfoder i säck, Orga Kvarn  och Edel. De är avseeda att passar till både kaniner och marsvin. KLICKA HÄR för att se utbudet och läsa mer om dem.